majsmat

majsmat

måndag 24 november 2014

Mjölksyrade grönsaker


Jag kommer ihåg när mamma och pappa gjorde surkål i en stor brun syrningskruka i lergods när jag var liten. När jag själv syrat grönsaker är det i vanliga glasburkar och betydligt mindre åt gången. Just nu har jag två burkar med hypnotisk surkål i kylskåpet, även om den ena burken snart är uppäten.

För min lilla sats syrade grönsaker använde jag:

1 litet vitkålshuvud (ca 1 kg)
2 morötter
1 polkabeta
lite mindre än 1,5 msk rosa Himalayasalt
2,5 dl vatten + 1 tsk rosa Himalayasalt


Skala polkabetan och morötterna, skiva dem tunt och lägg i en skål. Ansa och skölj vitkålshuvudet och skär eventuellt bort stammen. Skär i klyftor och strimla. Jag använde matberedaren. Lägg vitkålen i en skål och strö över ca 1 msk salt. Massera vitkålen tills den börjar bli slak, släpper ifrån sig vätska och volymen reducerats till ungefär hälften. Strö lite mindre än en halv msk salt över de skivade rotfrukterna och blanda runt ordentligt. Tryck fast de slaknande polkabetaskivorna runt sidorna på två större glasburkar.


Lägg över morotsskivorna tillsammans med vitkålen och blanda runt. Fördela vitkåls- och morotsblandningen i burkarna med polkabetaskivorna. Pressa ner så att det blir ordentligt packat och vätskan lägger sig överst. Om det inte bildats så mycket vätska kan man blanda salt och vatten (2,5 dl vatten + 0,5 msk salt) och hälla över så att grönsakerna täcks. Om grönsakerna inte är täckta av saltvattnet kan de börja mögla. Tyng ner grönsakerna med passande glas/skål, så att de verkligen hamnar under vätskan. Täck det hela med en kökshandduk.


Låt stå 2-5 dagar i rumstemperatur. Smaka av varje dag, för att följa mjölksyrebakteriernas tillväxt och utvecklingen från salt till syrligt och krispigt. När det är lagom syrligt, sätt på lock på burkarna och ställ in i kylskåpet.


De syrade grönsakerna är goda som tillbehör till många olika rätter och jag tycker att de höjer smaken på de andra delarna av en måltid. Och så få man ju i sig snälla mjölksyrebakterier samtidigt.

Nästa år ser jag fram mot att mjölksyra fler olika saker från grönsakslandet. Läs mer om mjölksyrning på wildfermentation

måndag 17 november 2014

Övernattengröt (AKA davosgröt, overnight oats eller bircher muesli) med hallon och citron


De senaste många veckorna har min frukost varit davosgröt (AKA overnight oats eller bircher muesli) i en variant med smaker av hallon, citron, mandel och kokos. Jag har provat olika varianter lite då och då, men i de flesta fallen har det inte varit så gott, utan mest smaklöst och med en konstig konsistens. Den här varianten däremot är toppen! Krämig, söt-syrlig och full av smak.

Till en portion:

1 dl havregryn
1/2 dl turkisk yoghurt (eller mandel- och cashewyoghurt för en komjölksfri variant)
1 1/2 dl mandelmjölk
1 tsk hela linfrön
1 tsk chiafrön
skal och saft från 1/2 liten ekologisk citron
1 krm vaniljpulver
1 msk russin
1/2-1 dl hallon (det fungerar fint med frysta)


Till servering:

1/2-1 banan
riven kokos

På kvällen dagen innan blandas havregryn, yoghurt, mandelmjölk, linfrön, chiafrön, skal och saft från citronen, vanilj, russin och hallon i en skål eller glasburk med lock. Låt stå i kylskåpet över natten. På morgonen är det bara att ta fram gröten och strö över tärnas banan och riven kokos.


När jag börjar jobba tidigt äter jag ofta frukost på jobbet och då är det väldigt praktiskt att göra i ordning gröten i en glasburk med lock dagen innan och sedan bara ta med burk, banan och kokos till jobbet. Praktiskt att bara hälla på toppingen och sedan äta direkt ur burken.


Absolut godast är att toppa med nyplockade (eller styckfrysta) vildhallon. En god frukost kan verkligen få mig att uppskatta och längta efter morgonen.


De senaste dagarna har jag dock märka att jag blir mer och mer sugen på varm havregrynsgröt, nu när det blir kallare ut. 

måndag 3 november 2014

Solgul soppa på vintersquash


I helgen rostade jag och E halvor av vintersquash och gjorde en solgul soppa på hälften av den rostade squashen. Resten frös vi in. Soppan har en mild, söt och rik smak av vintersquash, äpple och ingefära.

Vi rostade två vintersquash samtidigt och de vägde mellan 1 och 1,5 kg styck som hela. Börja med att sätta ugnen på 200 grader C. Dela squashen på hälften - använd en vass kniv och var försiktig, för vintersquashen är hårda. Kröp ur kärnor och hinnor med en sked (det tyckte E var riktigt kul!). Vi sparade kärnorna till nästa års squashodling.


Smörj in snittyta och insida med ca 1 tsk kokosolja i varje squashhalva. Lägg med snittytan neråt i en ugnsform/plåt/bleck.


Sätt in i ugnen och baka ca 1 timme eller tills vintersquashen är mjuk när man sticker i den med en kniv. Ta ut och låt svalna.


Gröp sedan ur köttet ur skalet med en sked. Kör slätt i en matberedare, eventuellt i omgångar om flera squash bakas samtidigt.


Till en soppa på 3-4 portioner använde jag:

1 rostad vintersquash (1-1,5 kg som hel och orostad)
1 gul lök
1 äpple (jag använde ett citronäpple)
0,5-1 msk riven färsk ingefära (mängd beror på önskad styrka)
0,5 msk olivolja eller kokosolja
1/4 tsk örtsalt/salt
0,5-1 l vatten eller buljong (jag använde 0,75 l den här gången)
(eventuellt 1 dl ko- eller kokosgrädde)

Hacka löken och fräs den försiktigt i oliv-/kokosoljan i en kastrull, så att löken blir mjuk men inte tar färg. Skär äpplet i bitar och tillsätt dem. Tillsätt också den rivna ingefäran och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt salt, köttet från den rostade vintersquashen och vatten eller buljong. Mängden vätska beror på hur mycket vintersquash man använder och på hur tjock soppa man vill ha. Mixa slätt med en stavmixer. Tillsätt eventuellt 1 dl valfri grädde. Med kokosgrädde blir soppan komjölksproteinfri. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt soppan bli varm. Smaka av med örtsalt/salt.

Vi åt soppan tillsammans med bröd på sommarsquash med smör, ost och avokado.