Den röda spetskålen Kalibos är verkligen en prydnad ute i trädgårdslandet. För ett par veckor sedan skördade jag det första huvudet.
Det gjorde jag sallad på, som vi åt tillsammans med hirsbiffar. Om inte sorkarna förstör skörden ser jag fram mot att äta kålklyftor stekta med sardeller och örter och prova att göra mjölksyrad rödkål.
För hirsbiffarna utgick jag från det här receptet.
I originalreceptet ska det vara selleri, men jag ersätter den med stjälkar från den vackra regnbågsmangolden Bright Lights som står ute i trädgårdslandet. Bladen som blir över smakar fint stekta i äggröra till frukost.
Till hirsbiffarna (8 st):
1,5 dl hel hirs, blötlagd över natten
3 dl vatten
1 gul lök, hackad
1 tsk kokosolja
3 blad grönkål utan den grova stammen (50 g)
150 g squash (en liten)
3 stjälkar mangold
2 morötter
1 tsk salt
1/2 msk spiskummin, mald
1 tsk sambal oelek
3 dl quinoamjöl
Skölja av den blötlagda hirsen.
Koka upp i nytt vatten och häll sedan av vattnet (för att bli av med bitterämnen). Tillsätt sedan 3 dl nytt vatten, koka upp igen och koka 15 minuter under lock. Ta av grytan från spisen och låt stå, med locket på, i 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader C och klä en plåt med bakplåtspapper. Hacka grönsakerna; den gula löken för hand och grönkål, squash, mangold och morötter i matberedare.
Stek löken i kokosolja tills mjuk. Tillsätt de finhackade grönsakerna och stek ett par minuter. Krydda med salt, spiskummin och sambal oelek. Ta av från värmen och tillsätt den kokta hirsen och blanda väl. Lägg i en skål och tillsätt quinoamjölet. Smeten blir rätt fuktig. Använd ett decilitermått för att skeda upp smet och lägg på den bakplåtspappersklädda plåten. Forma med händerna till biffar.
Sätt in i ugnen och baka i 10 minuter. Ta ut och vänd biffarna med en stekspade. Sätt in i ugnen igen och baka i ytterligare 10-15 minuter, tills biffarna är fasta och krispiga på ytan.
Servera direkt tillsammans med rödkålssalladen, kokt broccoli, avokado och kanske en klicka aioli.
Överblivna biffar går fint att frysa in styckvis mellan bitar av bakplåtspapper. Perfekta att använda till lunchlådor någon dag när det inte blir mat över från middagen.
Till rödkålssalladen:
1 rödkålshuvud
1 morot
Dressing:
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
1/2 msk honung
3 msk olivolja
(ört-)salt och svartpeppar efter smak
Dela rödkålshuvudet och ta bort den grova stammen.
Strimla sedan halvorna fint.
Skala och riv moroten grovt. Lägg rödkål och morot i en skål. Blanda allt till dressingen i en liten glasburk och skaka tills det är blandat. Häll dressingen över rödkål och morot. Servera.